Reiseblogg fra Travellerspoint

Zaria og Zamfara

to søstre, to personligheter, to forskjellige fremtider.

sunny 38 °C

Det er tre søskenrelasjoner blandt løveungene her; Madoda og Munali, Dendi og Damara og Zaria, Zamfara og Zambesi.

Når en får tilbringe såpass mye tid med de enkelte, lærer en gradvis de enkelte å kjenne. Zaria og Zamfara følges ut i bushen uten søsteren Zambesi - som derimot går sammen med Madoda og Munali. Av de 2 Z`s som de kalles her, er Zaria den som tillater mest menneskelig kontakt, mens Zamfara ser helst at vi holder oss unna. Hun prøver aldri å angripe eller vise annen uønsket adferd, hun er simpelthen ikke interessert. Menn kan hun ikke utstå, så det er en liten mistanke blandt handlerne om at hun har hatt en eller annen dårlig erfaring med menn før hun kom hit ved ca. 3 måneders alder. Zaria derimot, har ingen ting imot litt klapp og kos. Hun tillater de fleste å komme nær for å stryke på henne.

Denne forskjellen i adferd og natur vil være avgjørende for hvilken av disse som vil bli medlem i en "released pride" i en "release site" (bruker de engelske ordene da det er litt vanskelig å finne dekkende norske), og hvilken som vil inngå i programmet som avlsdyr.
Slik det ser ut i øyeblikket er det Zamfara som er den soleklare kandidat til å bli satt "fri", mens Zarias fremtid pr. i dag ser ut til å bli å bli i avlsprosjektet.
En løve med Zamfaras innebygde avstand fra mennesker, har bedre forutsetninger til å innrette seg i en løveflokk. Dette kan for så vidt også Zaria, men en løve i avlsprosjektet må tolerere at mennesker kommer nær. Dette kan imidlertid forandre seg i løpet av tiden frem til avgjørelsen skal tas. Det samme gjelder dominans; løveungen som kan synes å dominere sine søsken kan ende opp som en ikke dominant løve i en "released pride".

Zamfaras adferd er ikke en uønsket adferd, slik noen sikkert kan tro. Hun viser en utmerket adferd i og med at hun ikke forsøker å gjøre oss mennesker noen ting. Hun bare forsøker å holde seg i komfortabel avstand fra oss, hun har en sunn respekt for mennesker og spesielt i forhold til løvehandlerne og de frivillige som har lært å dominere løveungene i løpet av oppholdet. Hadde hun derimot stadig utfordret oss og gjort utfall, ville hun nok bli tatt ut av aktiviteten med å gå i bushen. Med tanke på at disse løvene også går i bushen sammen med turister gjør en slik adferd for farlig med tanke på turistenes sikkerhet. Løvene ser overhode ikke på turistene som dominante. En dag forrige uke måtte jeg avbryte en "stalking" ( = forfølge direkte oversatt, men det er ikke helt korrekt) overfor en eldre turist. Hun var ikke oppmerksom og en av løvinnene så muligheten til å kunne ha det litt moro. Hun stoppet imidlertid umiddelbart i det jeg brøt inn, pekte på henne og sa klart og tydelig "NO!" (de skjønner ikke norsk, gitt ;) ) Oppmerksomhet er nøkkelen til sikkerhet i følge med disse store rovdyrene sammen med det å føle seg komfortabel. Er en redd, vil løvene fange det opp med en gang, og vil "stalk" så fort anledningen byr seg. En frivillig som ikke føler seg komfortabel må derfor gå sammen med - helst mellom to - erfarne frivillige eller handlere.

Vel, det var en liten faglig oppdatering, håper noen synes det kan være litt interessant.
Ellers går dagene for nå, kun 5 hele dager igjen. Uansett betyr det mange timer med hyggelige og interessante oppgaver, så her nytes i fulle drag.
Temperaturen på dagtid stiger nå dag for dag og det er deilig å kjenne skikkelig sommervame. Regnet har til nå uteblitt - bortsett fra ei lita skur forrige uke - og jeg er veldig fornøyd om det fortsetter slik noen dager til.

Skrevet av ninawm 07:59 Arkivert i Zambia

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn