Reiseblogg fra Travellerspoint

All good things come to an end,

så også denne gangen.

IMGP1916.jpg

En vakker solnedgang over Hwange National Park kan symbolisere slutten på mitt opphold i Zambia for denne gangen. Vel hjemme og tilbake til studier ved Universitetet i Oslo, er det tid for refleksjon og bearbeidelse av opplevelsene. Først og fremt må jeg understreke at jeg har hatt en fantastisk tur. Synspunktene som kanskje kan indikere det motsatte, er bare fakta som jeg observerte og som jeg synes hører med til en oppsummering etter en slik reise. Verden er hverken rosenrød eller sort/hvit og det er en ting jeg er bevisst på hele tiden i mitt daglige liv - og altså også når jeg er på tur.

Som jeg fortalte i et tidligere innlegg, så ble jeg - og de to jeg reiste sammen med - tatt imot med åpne armer da vi kom. Først av prosjektets representanter som møtte oss på flyplassen og siden av noen av de lokale ansatte, de vi omga oss med under de daglige gjøremålene ved prosjektet. Av natur er jeg nysgjerrig på andre kulturer og den beste måten å lære om fremmede kulturer er å snakke med menneskene som lever i disse kulturene. Å delta på et prosjekt som dette gir glimrende muligheter for å bli kjent med disse menneskene på en helt annen måte enn om jeg hadde vært en `vanlig` turist. I tillegg til at jeg er Afrofil på min hals, deler jeg og mange av løvehandlerne også lidenskapen for det afrikanske dyrelivet. Dette, i tillegg til min genuine interesse for folket i det sørlige Afrika, gir et godt utgangspunkt for givende samtaler for begge parter.

Jeg er interessert i hvordan samfunn fungerer. Både politisk, hvordan skole- og helsevesen fungerer osv. Da det gjelder helse fikk jeg et trist gjensyn med en av løvehandlerne fra i fjor. Det var godt å se ham igjen, det var ikke det, men han var blitt så tynn så tynn :( . Det var åpenbart at han ikke kunne være frisk. Etter noen dager fikk jeg vite av en representant for prosjektet at han hadde fått diabetes, men at "det er under kontroll og han har det bra." Den siste påstanden betvilte jeg i mitt stille sinn, i og med at han fortsatt var bare skinn og bein. En annen frivillig som også har diabetes målte bloduskkeret hans en dag, med et nedslående resultat; > 23 (burde vært mellom 4/5 og 9). Dette til tross for at han fikk tabletter. Tablettene virker åpenbart ikke i det hele tatt, og uten økonomiske muligheter til å skaffe seg nødvendig helsehjelp, er hans skjebne beseglet. Som om ikke det er ille nok, har mannen åtte barn, døtre, den yngste bare ett år gammel. Tabletter for tre dager - som altså ikke virker - koster en US $. Det høres kanskje ikke så mye ut, men 10 $/mnd i ekstra utgifter når den totale lønnen er 150 $/mnd, er mye når de 150 $ nesten ikke holder liv i familien i utgangspunktet!!!! jeg gjorde et valg og sa at jeg ville betale medisiner for ham for to måneder, noe han satte stor pris på. Det er imidlertid ett stort problem; vi får ikke lov til å gi de ansatte gaver av noe slag!!! Derfor må slike gaver gis i aller største hemmelighet, og spesielt med tanke på at det siden i fjor er `engasjert`muldvarper i kollegiet. Mot noen få dollar ektra i måneden er det to karer som angir sine kolleger, og som dermed i verste fall kan miste jobbene sine. Dette kom oss for øret, så jeg fikk gitt mine dollar uten at noen så det - håper jeg. Jeg hadde med meg barneklær nedover, som jeg overlot til ledelsen å distribuere. I tillegg hadde jeg med en shorts og t-skjorte etter `mors minstemann`, som jeg håpet å finne en verdig eier til. Dessuten hadde jeg bestemt meg for å donere bort HH Goretex boots`ene mine. Med str. 42 i sko, ville de passe en mann med litt små ben - i herremålestokk. Alle disse tingene fikk jeg stukket til en som hadde så dårlige sko at de nesten ikke satt på bena. Jeg puttet skoene, shortsen og t-skjorta i posen i en fart og fikk `kastet`det til ham før han gikk av vakt for 5 dager. Siden fikk jeg en melding via Facebook hvor han takket varmt for gaven. Jeg er sikker på at de skoene får et godt `liv`;)
:) Den største gleden du kan ha, er å gjøre andre glad :)

En annen ting som var etablert siden i fjor var at det skulle være mindre kontakt mellom frivillige og handlerne. Vi undret oss over det faktum at handlerne satte seg i avstand fra oss mens vi ventet på at løvene skulle slippes ut, de første dagene, og etterhvert fikk vi forklaringen. De hadde fått instruks om å holde avstand til oss. For oss som kom tilbake for å treffe venner fra i fjor, føltes dette veldig trist og meningsløst. Jeg - og flere med meg - synes dette minner om en personalpolitikk fra mellomkrigstida i Europa. Men litt sivil ulydighet ble etablert og vi tilbragte masse tid sammen i skyggen under trærne disse dagene ;)

Disse forandringene; muldvarper, forbud mot gaver, avstand frivillige/handlere og at det var færre løveaktiviteter pga økende etterspørsel fra turister etter å gå med løvene, gjør at det var definitivt siste gangen jeg deltar på dette prosjektet. Jeg håper imidlertid inderlig at jeg vil få muligheten til å delta på andre prosjekter og at jeg får se disse karene igjen en gang. En av de får jeg nok aldri mer se. Det er utrolig trist å vite at han kommer til å dø av en sykdom som det hadde vært fullt mulig å leve lenge med, med riktig medisinering. Med kostholdet som er i Zambia, ville han hatt alle muligheter til å kunne kontrollere sykdommen sin - og fått se jentene sine vokse opp.

Lørdagen før vi dro hjem reiste vi inn til Livingstone sentrum for å ha det litt moro sammen før mange skulle reise hjem eller til andre prosjekter. To av handlerne slo følge og vi hadde en hyggelig kveld sammen.

I alle artikler forventes en konklusjon, og her kommer den;
Konklusjonen er at jeg har hatt en fantastisk tur, og at jeg har fått venner for livet etter disse to turene er hevet over tvil. Å møte mennesker som deler lidenskapen min så til de grader er stort. Vi er enige om å utarbeide nye planer for fremtidige "stunt" i den afrikanske bushen ;) Når jeg i tillegg får tilbakemelding fra handlerne om at turene med løvene i bushen er mer interessante og meningsfulle ved mitt nærvær, ja, da er lykken gjort ;) . Det spiller ingen rolle om alle frivillige får høre det samme. Om alle de som drar ned gir disse menneskene gode stunder, ja da er mye av hensikten oppnådd :) For strengt tatt trengs ikke arbeidskapasiteten vår for prosjektets del, det er pengene som vi betaler som er det essensielle. Men det er godt å vite at man er med på å bidra - og jeg håper inderlig prosjektet lykkes med å gjennomføre sine visjoner. For visjonene virker lovende på meg, iallefall, selv om det drier seg om et laaaaaaangt tidsperspektiv :)

Jeg håper noen har hatt litt interesse av å følge bloggen min denne tiden. Jeg vil legge inn en siste post der jeg vil vise dere flere bilder fra turen. Det har ikke flommet over av løvebilder her, men jeg har mange ;) Funksjonen med opplasting fungerer ikke i dag, 27.10.11, så jeg må gjøre dette litt senere.

Skrevet av ninawm 09:09

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn